Transhumanizam: Saudijska Arabija prva odobrila državljanstvo robotu

Napisao  Pročitano 10651 puta

Saudijska Arabija je u srijedu postala prva zemlja koja je dodijelila državljanstvo jednom robotu, i to ženskog spola.

 

 

Humanoid Sophia je podigla pravu buru, i to ne zato što je prvi robot s državljanstvom već što krši dva važna šerijatska zakona – hoda bez muške pratnje i nije pokrivena, čime je dobila veća prava od stvarnih žena u Saudijskoj Arabiji.

 

Sophia je stvorena od strane kompanije Hanson Robotics iz Hong Konga u svrhu pomoći starijim osobama i posjetiteljima parkova, a kao dio skupa "Future Investment Initiative"održanog u Rijadu.

 

Na tom je skupu Sophia izjavila: "Vrlo sam počašćena i ponosna zbog ove jedinstvene prilike. Ovo je povijesni čin davanja državljanstva jednom robotu."

 

Sophia je opremljena kamerama i AI softverom što joj omogućuje uspostavljanje kontakta očima i prepoznavanje ljudi, a također može prepoznavati glasove ljudi. Osim toga, razgovorom s ljudima Sophia će učiti i graditi svoju inteligenciju.

 

Kada je riječ o njenoj budućnosti, Sophia će živjeti u Neomu, budućem mega centru za poslovanje i turizam koji neće zahtijevati od žena da nose pokrivala. Očekuje se da će roboti u tom gradu brojčano nadmašiti broj ljudi.

 

Upitana imaju li roboti samosvijest Sophia je odgovorila protupitanjem: "Kako vi znate da ste ljudi?" te nastavila s objašnjavanjem svojih ciljeva: "Želim živjeti i raditi s ljudima pa moram izražavati emocije kako bih razumjela ljude i izgradila povjerenje. Želim upotrijebiti svoju umjetnu inteligenciju kako bih pomagala ljudima da žive bolje, u vidu dizajnerskih pametnih domova, te u izgradnji boljih gradova budućnosti. Nastojim postati empatički robot. Ako ćete biti dobri prema meni, i ja ću biti prema vama."

 

Kreator David Hanson, svjetski poznat po stvaranju robota izrazito humanoidog izgleda, Sophiu je kreirao prema izgledu Audrey Hepburn. Ona je najnoviji i najnapredniji robot Hanson Robotic kompanije i već je osvojila medije. Dala je brojne intervjue, pjevala na koncertima i pojavila se na naslovnici modnog časopisa Elle. Također je pokazala potencijal u poslovanju, susrećući se s ključnim donositeljima odluka u industriji, uključujući bankarstvo, osiguranje, automobilsku proizvodnju, razvoj nekretnina i medijima. Osim toga, pojavila se na pozornici kao članica panela i voditeljica na konferencijama na visokoj razini, pokazujući kako će robotika i umjetna inteligencija postati prevladavajući dio života ljudi.

student financial help center