Debakl 'medicinskog kanabisa': Oboljeli zaobilaze sustav i kupuju na crnom tržištu

Napisao  Pročitano 19937 puta

Imunološki zavod trebao je utrti put u revoluciju korištenja kanabisa u medicinske svrhe, ali je naletio na unaprijed očekivani zid.Kako prenosi 'Novi list', IMZ naručuje novih 1600 bočica s ekstraktom medicinskog kanabisa iako nisu prodali ni upola manju prvotnu zalihu. U novoj pošiljci iz Kanade će stići 800 bočica s po pet miligrama THC-a i pet miligrama CBD-a po mililitru ulja, i još toliko bočica s upola slabijom koncentracijom THC-a i CBD-a.

Liječnici kanabis zbog predrasuda i straha ne propisuju, a oboljeli radije posežu za robom s crnog tržišta iz više objektivnih razloga. Prvi je cijena koja je točno pet puta jeftinija, a i nabava u principu traje brže - jedini problem je isto tako objektivne prirode, a riječ je o netransparentnoj kvaliteti. Rješenje za sve navedene probleme bila bi legalizacija uzgoja, kako za pacijente tako i za tvrtke - pa tko kako voli, nek izvoli.

U pozadini čitave priče javljaju se dvije izraelske kompanije koje navodno lobiraju za takav biznis. Koliko je konfuzna situacija s državnom vlasti utjecala na aktivizam i politiku govori činjenica da i industrijska konoplja čeka svoju potpunu legalizaciju preko godina u saborskom postupku. Aktivisti su se polarizirali na one koji bi željeli legalizaciju, legalizaciju 'step-by-step', te 'ukidanje prohibicije' koje bi značilo zakonski reset na 'tvorničke postavke' prije zabrane - odnosno jugoslavensku regulaciju. Četvrti su pak za potpuno ukidanje regulacije, no u sustavu gdje su regulirana i temeljna ljudska prava poput vode ili hrane, tako što je teško očekivati. Što će se dogoditi, ostaje za vidjeti, a svi aktivisti priželjkuju nove akcije...

student financial help center