Facebook nadzire: ‘Oglas mi je nudio naočale o kojima sam pričao sa suprugom’

Napisao  Pročitano 3179 puta

Jeste li ikada nakon izlaska van ili boravka na društvenom događanju došavši kući primijetili da su vam Facebook predlaže prijateljstva s ljudima koje ste nasumično uočili ili YouTube prezentira videe u skladu s temama o kojima ste pričali?

 

 

Kanadski National Post odlučio se posvetiti upravo ovoj temi, nakon što je čitatelj poslao svjedočanstvo. “Prije par godina netko mi je ukrao naočale iz automobila – zaboravio sam ih uzeti nakon što sam auto odnio na servis. Požalio sam se serviseru i sve prenio supruzi. Sljedeći dan dogodilo mi se nešto zastrašujuće – Facebook mi je kroz oglase nudio kupovinu identičnog modela naočala. Pomislio sam da mi se prirodni dar cinizma upravo pretvorio u paranoju, poput kvake 22 gdje autor Joseph Heller kaže da to što smo paranoični ne znači da nas ne nadziru. Ovdje je očito to u pitanju!”

 

Istraga je mogla započeti, a ključna premisa bila je nadzire li Facebook razgovore svojih korisnika putem mikrofona na pametnim telefonima. Igrom slučaja upravo je ovih dana Christopher Wylie kao zviždač tvrtke ‘Cambridge Analytica’ izašao na saslušanje pred britanski parlament te je kroz četiri sata saslušanja potvrdio da nas Facebook špijunira i to koristi u razne svrhe, među ostalima i oglašavanje.

 

Wylie je otkrio da pojedine aplikacije ‘osluškuju’ zvukove iz okoline čime identificiraju koji TV program trenutno gledate i što radite, sve bazirano na pozadinskim šumovima i zvukovima. No, Facebook to i navodi u pojedinim uvjetima korištenja koje korisnik dobrovoljno potpiše. Tu je i opcija skidanja vlastitog profila na disk – već se tu može vidjeti čime sve raspolaže Facebook i što sve o vama točno zna. Pitanje svih pitanja je prosljeđuje li Facebook te podatke tajnim službama i prodaje li ih marketinškim agencijama. Za tako što još nema dokaza.

student financial help center