Iz Rusije s Martinovićima: Putopis o Rasputinu, Anastaziji i sibirskom šamanizmu

Napisao  Pročitano 2189 puta

Urednik portala 'Nexus-Svjetlost' idućeg tjedna kreće na avanturu Transsibirskom željeznicom, a u duetu sa suputnikom Draganom Martinovićem cilj mu je i istražiti neke od zanimljivosti vezanih uz Rusiju i Japan.Tako će im fokusi putovanja biti i Rasputin, čuvena Anastazija i prava istina o njezinoj priči, šamanistička prijestolnica Ulan-Ude i dr. Transsibirska željeznica mreža je željeznica koje povezuju Moskvu s dalekim istokom, bilo da je riječ o Vladivostoku, mongolskom Ulanbatoru ili Pekingu. Duga je 9.289 kilometara i to je čini najdužom željeznicom na svijetu. Da, Vladivostok je praktički na granici sa Sjevernom Korejom, i da - provjerio sam mogu li tamo, ali sam nažalost novinar i 'ne bu išlo'. Kako je platformu i koncept glavom i bradom nadzirao Car Aleksandar III. uz budno oko sina Nikole, za izgradnju je bilo potrebno svega dvadeset i pet godina (1891. - 1916.), a ambicije su sezale do povezivanja s Pakistanom.

Projekt je koštao 35 milijuna sterlinga (oko 900.000 je ušteđeno) dok je u svemu sudjelovalo oko 62.000 radnika. Tu je naravno puno pikanterija u vezi samog puta, no njih ćemo ostaviti za dnevne blogove narednih tjedana. Ključne etape uključuju Moskvu kao polazišnu točku, glavni grad Tatarstana Kazan, epicentar krvavog pokolja Romanovih Ekaterinburg, ruski Slavonski Brod i privatizacijom uništeni industrijski gigant Krasnojarsk, gospodarsko središte Sibira Irkutsk, veličanstvena prijestolnica šamanizma Ulan-Ude i ruski pacifički biser Vladivostok.

Njihove avanture možete pratiti ekskluzivno na Večernjem Listu OVDJE gdje se nalazi i premijerni blog, a svakog dana očekuje vas i videoblog...

student financial help center