Konačna potraga za čudovištem iz Loch Nessa: Jezerska voda na DNK analizi

Napisao  Pročitano 1389 puta

Velika znanstvena istraga o sastavu jezera navodno nije usmjerena ka 'potrazi za nepostojećim čudovištem', no svi mediji fokusirani su isključivo na taj dio priče.

 

 

Profesor Neil Gemmell s Otago sveučilišta na Novom Zelandu odlučio se na veliku analizu DNK jezerske vode koja bi i po njemu trebala konačno otkriti postoji li čudovište ili ne. On osobno ne vjeruje u čitavu teoriju, no odlučio se na ovaj potez potaknut brojnim indicijama. U studiji će se ispitivati 300 uzoraka iz svih dijelova jezera, a potom će se prikupljeni podaci uspoređivati s poznatim životinjskim i biljnim vrstama.

 

Nova tehnologija usporedbe genoma trebala bi dati odgovor hoće li u jezeru biti pronađen nepoznat genetski materijal. 1933. započinje mit o Nessie, kada je zabilježena prva fotografija bića, a snimio ju je Hugh Gray. Ono što je zanimljivo je da se ni dan danas se ne zna da li je snimak vjerodostojan ili je u pitanju namještaljka. Kako je uz jezero rituale invokacije demona izvodio i kontroverzni Aleister Crowley, mnogi i to navode kao jednu od opcija podrijetla bića.

 

Popis očevidaca tijekom godina zbilja je pozamašan. Apsolutni prvak među njima je čuvar jezera Alex Campbell koji je tvrdio da je biće vidio osamnaest puta. Tridesetih godina prošlog stoljeća snimljen je veliki broj fotografija među kojima je i vrlo popularna ona pukovnika Roberta Kennetha Wilsona. Ako je njegova slika vjerodostojna, snimio je mladunče. Tu je i kontroverza o datumu fotografiranja jer je sve uprizoreno na 1. travanj. Krajem stoljeća smo naišli i na priznanje mještana koji tvrde da je Wilson uslikao običnu igračku koju su ‘lansirali’ u vodu zbog već spomenutog datuma. 1951. Lachlan Stewart uspijeva uslikati 15-metarsko biće. Sir Peter Scott čak daje čudovištu i znanstveno ime – ‘Nessiteras rhombopteryx’.

 

Bilo je naravno i znanstvenih ekspedicija na Loch Ness, posebice u zadnjih petnaestak godina. Nije bilo rezultata koji bi išli u korist Nessiju dok će pobornici bića alibi pronaći u tome da je jezero je dugačko 39 km, a voda je tamna i duboka, što omogućava Nessiju prostor za manevar. Jedna od takvih ekspedicija je počela 1962. uz podršku člana parlamenta, Davida Jamesa, te se zvala LNI (Loch Ness Investigation). Brojni eminentni znanstvenici su se tih godina bavili tematikom, no bez zapaženijih rezultata. Problemi su bili ili ljudske (nedovoljna brzina pri slikanju) ili tehničke (prespora podmornica) prirode. Nakon neuspjeha ovog projekta u priču ulazi Robert Rines (diplomirani fizičar sa MIT-a) i njegova Academy of Applied Science. 1970. je otkrio postojanje podvodnih spilja, a 1971. pomoću sonara, stroboskopa i kamere počinje sa pokušajima snimanja. 7.8.1972. je datum senzacionalne prve fotografije, dok je lipanj 1976. označio nastanak još dviju legendarnih snimaka. No tu je kao i uvijek kvaka. A kvaka je jako loša rezolucija fotografija. Tako prema skepticima svatko vidi točno ono što želi vidjeti.

student financial help center