Vodorige - Što su zapravo legendarne statue na gotičkim crkvama?

Napisao  Pročitano 12414 puta

Vodorige su bizarne kreature koje 'štite' crkve diljem Europe, a objašnjenje koje ćete prvo čuti uz njihovu svrhu je drevni oluk koji kišnicu sprječava da nesmetano curi niz zidove katedrala.Zanimljivo, no ne i ekonomično i logično rješenje. Originalni francuski naziv za vodorige je gargouille, što se povezuje s prijevodom 'gutati' ili 'ispirati grlo'. Prijevod vodoriga je tako kombinacija svih ostalih značenja. Jasno, sve ovo služi kao priča za vjernike koji ne žele dublje istraživati simboliku.

Legenda govori o Svetom Romanu, kancelaru merovinškog kralja Klotara II, koji se u sedmom stoljeću borio sa zmajem Gargouilleom u Rouenu. Zmaj je rigao vatru, a Roman ga je svladao i prikačio na križ, te ga je kasnije zapalio. Kako je zmajeva glava bila otporna na potpalu nju je upotrijebio kao 'strašilo' - postavio ju je na crkvu radi zastrašivanja zlih duhova i zaštitu klera. Priča je naravno zanimljiva, ali nije istinita.

To možemo potvrditi pronalaskom drevnih egipatskih vodoriga koje su gotovo identične s ovima pronađenim na katedralama. Kako su isti simboli pronađeni i u Grčkoj i ostatku svijeta čisto sumnjamo da su korišteni samo zbog kiše jer na brojnim navedenim klimatskim zonama kiše niti nema. Ovakva činjenica 'baca u vodu' oba prva objašnjenja. Groteska i sličnost s navedenim mutantima dovodi nas do poveznice sa simbolikom tajnih društava inkorporiranu u gotičke katedrale. Ukoliko postoji veza onda vodorige možda predstavljaju razne demone iz hijerarhije tog duhovnog platoa. Tako bi unutrašnjost crkve prezentirala svetinju dok bi vanjski dio simbolizirao proklete duše i sve zabranjeno.
 
Postoje naravno i svjedočanstva da sve nije samo simboličkog karaktera. Pojedini autori ukazuju na sličnost u prikazima vodoriga i određenih demona iz srednjovjekovnih grimorija. Ukoliko obratimo pozornost na te zapanjujuće sličnosti zbilja možemo posumnjati kako su autori i arhitekti crkvi istu štitili od demona upravo demonima. Omiljeni prikazi ovih krilatih i demonolikih bića su oni s glavama lava, psa, vuka, orla, zmije, koze, majmuna ili pak himera (mutanata). Francuska kao prijestolnica vodoriga Vam je startna pozicija u istrazi...

 

student financial help center