Nova Sirija: Assad pozvao izbjeglice kući, EU podijeljena

Napisao  Pročitano 828 puta

Nakon što Europska unija nije uspjela u dogovaranju konsenzusa tijekom imigrantske krize i nakon brojnih političkih promjena uzrokovanih problematikom - rješenje možda dođe iz najneočekivanijeg smjera.

 

 

Naime, sirijski predsjednik Bashar al-Assad je preko državne novinske agencije SANA-e pozvao sve izbjeglice ka povratku u oslobođene teritorije Sirije za koje daje jamstvo sigurnosti.

 

Počinje obnova Sirije i strategija povratka izbjeglica

 

Europska unija praktički se polarizirala nakon brojnih trzavica vezanih uz imigrantske rute. ‘Politika otvorenih vrata’ rezultirala je potpunim kaosom, jihadisti su bez većih problema ‘uvezeni’ unutar EU granica, a tobože liberalne države prve su se odlučile za selektiranje imigranata po načelu obrazovanja i statusa. Nakon što su kvote odbijane, mnoge vlade suočile su se s nezapamćenim krizama i rastom ekstremnijih političkih opcija s obje strane spektra. Sirijci su predstavljali manjinu, a najveća tabu tema bila je prozivanje sudionika rute na temelju spola ili nacije – to su iskoristili radno sposobni muškarci iz svih dijelova arapske Afrike, Bliskog istoka, Pakistana i Afganistana, te su se samo priključili koloni.

 

U jeku ogromnih rasprava kako problem razriješiti, javlja se sirijski predsjednik potaknut velikim ratnim pobjedama nad oporbom i terorističkim skupinama guranim od strane vanjskih sila, te poziva svoje građane ka povratku u maticu. No, prije tog projekta kao svojevrsni ‘pilot’ pokušat će u svoje domove vratiti raseljene Sirijce unutar same države – već se smatra kako je značajan broj izbjeglica i prognanika došao svojim kućama, kako poslije vojnih akcija, tako i dogovorom s pobunjenicima u sjeverozapadnom Idlibu. Logistički problem i dalje predstavljaju sankcije, kao i izostanak pomoći od strane onih država koje se za to ponajviše ‘busaju o prsa’. Assad smatra da Zapad više mari za naturalizaciju akademski obrazovanih Sirijaca nego za njihov povratak kući.

 

“Assad je odlučio ostaviti naftna polja Hrvatskoj”

 

Predviđa se da će nacionalnu strategiju obnove uništene zemlje realizirati upravo građani. Uspostava kontrole nad naftnim postrojenjima osigurat će određena sredstva kojima Assad planira izgradnju nove Sirije. Sastanak Trumpa i Putina koji je na rasporedu kroz deset dana također će za jednu od točaka imati završetak sirijskog rata, Golansku visoravan koju bi kao okupirani sirijski teritorij Trump mogao priznati kao dio Izraela (zauzvrat bi navodno priznao ruski Krim), te obnovu države za koju je Assad rezolutno rekao da neće primati novac sa Zapada. Sastanak će obuhvatiti i dva moguća razrješenja rata – vojnu pobjedu ili pomirbu uz mirnu reintegraciju. Obje opcije su mogu relativno brzo i realizirati. Hrvatskoj će posebno interesantno doći odluka o nacionaliziranim naftnim poljima među kojima su i INA-ina postrojenja koja je Assad prisvojio nakon što je tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić potpomagala zloglasni ISIL.

 

“Rekao je da su mu Hrvati i dalje prijatelji iako su mu okrenuli leđa. No to ne znači da nam neće vratiti naftna polja. Dolazio je pritisak i od Rusa i od Iranaca – oni su htjeli ta polja u koncesiju. Odlučio je da to ostane Hrvatima. No, je li Hrvatska od intervjua pokazala ikakvu volju ili zainteresiranost za povrat polja? Sve naftne kompanije koje su napustile Siriju 2012. nisu se vratile doma već su dobile posao u Saudijskoj Arabiji ili zemljama zaljeva. Svi! Osim jedne. INA-e. Za nametanje sankcija Siriji dobije se nešto zauzvrat. Katastrofalna vanjska politika” svojedobno je novinar Večernjeg lista Hassan Diab u Podcast Inkubatoru potvrdio informacije iz vlastitog razgovora sa sirijskim predsjednikom. Kako je nekoć slavonskobrodski Đuro Đaković sudjelovao u izgradnji Sirije, možda te duboke spone još jednom odigraju na emotivnu kartu. No generalno – teško je za očekivati povrat naftnih polja kao i sudjelovanje u obnovi. A Assad je tomu sve bliže.

student financial help center