Nitko ne želi rat: Samo 22% Britanaca podržava raketiranje Sirije

Napisao  Pročitano 2984 puta

SAD i Velika Britanija muku muče s javnim mnijenjem koje u povijesno niskim postotcima podržava agresiju na legitimno izabran režim, prenose mediji.

 

 

Brojke su usporedive jedino s desantom na Libiju gdje je uklanjanjem Gadafija ‘posijana demokracija’, a kakvi su rezultati najbolje govori činjenica da zapadni mediji danas uopće ne žele ni izvještavati iz te potpuno devastirane države. Nakon što je Theresa May odbila izglasavanje napada u parlamentu, pritisak javnosti rezultirao je provođenjem ankete koja se mjesecima uporno izbjegavala. I sudeći prema rezultatima, s pravom.

 

Naime, samo 22% Britanaca podržava vojnu intervenciju, 34% nema dovoljno informacija, a 44% je protiv. Vladi bliža anketna agencija Survation Poll iznosi podatke o 36% podrške što i dalje nije pretjerano uvjerljivo. Tako je zapravo i dobar potez zaobilaženje parlamenta pri ovoj odluci – jer bi u suprotnome napad bio onemogućen, a May potpuno izgubila relevantnost. ‘Niti jedan rat u povijesti nije započeo s ovakvo malenom podrškom’ navode analitičari, May odbija komentirati rezultate, a parlament sve glasnije otvara temu ‘nedemokratičnosti’ pri promociji rata koji navodno služi ‘sijanju demokracije’.

 

SAD je pak poučen ranijim iskustvima ovaj puta ankete izbjegao. Prošlogodišnji napad također je po niskoj podršci (50-41) usporediv jedino s Libijom (47), Srbijom (51) i Granadom (53). Zanimljivo, Afganistan je imao čak 90% podrške iako su teroristi dolazili iz Saudijske Arabije – što dovoljno govori koliko je moćna propagandna mašinerija u SAD-u. No ovaj puta je i ona zakazala pa rijetko tko više uopće vjeruje da su namjere Amerikanaca plemenite i da u igri nisu isključivo interesi.

student financial help center