Trump iz 2013: 'Obama je budala ako napadne Siriju!'

Napisao  Pročitano 1230 puta

Američka javnost je potpuno alarmirana i zbunjena - po prvi puta u novijoj povijesti SAD-a nitko ne zna što je sljedeći potez njihovog predsjednika.

 

 

Čovjek mijenja mišljenja iz sata u sat, iz dana u dan. No zanimljivo je da su mediji iskopali njegove izjave i objave vezane uz Baracka Obamu i njegovu raketno-podrivačku intervenciju u Siriji netom prije napada u subotu. 'Iznova ponavljam našem budalastom vođi, ne napadaj Siriju – ako to napraviš, dogodit će se mnoge loše stvari i iz te bitke SAD neće izvući ništa' objava je na Twitteru iz 2013. godine.

 

Tu je još jedna. 'Ako Obama napadne Siriju i nevini civili stradaju – loše će izgledati i on i SAD'. Politički analitičari pak tvrde da je ovdje riječ o iskušanoj ‘Round The Flag’ tehnici manipulacije javnog mnijenja u kojoj američki predsjednici značajno dobivaju na popularnosti tijekom potencijalno ratnih stanja u kojima su kritike na njihov račun razmatrane kao ‘anti-domoljubno’ ponašanje. Kao primjere uzimaju Kennedyjevu retoriku tijekom kubanske krize gdje je rastao 14% nakon što je mogućnost širokopojasnog nuklearnog napada zaokružio mirovnim sporazumom, Jimmyja Cartera i njegovo tretiranje iranske krize (nevjerojatnih 30% rasta), Georgea W.H. Busha tijekom Pustinjske oluje, pa čak i njegovog sina.

 

Trump je u samo dva tjedna ciljane retorike rastao 13% i jučer je dosegnut vrhunac kojeg je vješto poentirao objavom na Twitteru. Kada mu je PR tim zaključio da bi trend mogao početi padati – Trump vrlo vješto i u maniri PR majstora (što on svakako i jest) dinamično mijenja stav i nastavlja rastući trend, pretvarajući i par postotnih poena protivnika u svoje pobornike. Ipak, vrlo je teško zaključiti je li samo riječ o PR taktici i manipulaciji ili je u igri sprega s vojnom industrijom na najvišem nivou.

student financial help center