VIDEO: Je li Assadov kemijski napad u Doumi izrežirana farsa?

Napisao  Pročitano 3451 puta

Točno godinu dana nakon američkog zračnog napada na bazu sirijske vojske Al-Shayrat u Homsu odvija se nova velika kriza koja bi mogla kulminirati tragičnim scenarijem.

 

 

Naime, zapadni mediji javljaju kako su sirijske vladine snage bojnim otrovom odnosno kemijskim oružjem napale Doumu, posljednje utočište terorista. Pojavile su se navodne snimke napada u kojima je po različitim izvještajima poginuo određeni kontingent džihadista i civila, među kojima su žene i djeca. Teroristička skupina bliska Saudijskoj Arabiji Jaish Al-Islam objavila je viralne videe, a američki mediji ekspresno su ih proširili – što zbog uobičajene prakse, što zbog financijskog poguranca princa bin Salmana koji i dalje hodočasti po SAD-u.

 

Nakon što su teroristi bombardirali civilne dijelove Damaska, razvrgnut je mirovni sporazum koji je trebao rezultirati mirnom dezintegracijom terorističkih ćelija – no SAD i Arabija od početka su protiv takvog scenarija, vođeni logikom ‘možebitne osvete’. Iako bi situacija na terenu sugerirala da Al Assadova vojska ionako ima apsolutnu premoć, navodno trovanje klorinom iznenadilo je gotovo sve analitičare i stručnjake. State Department i Trump već su burno reagirali na navode terorističkih skupina i spremni su im pomoći, a ovaj puta je na meti Rusija – koju se optužuje za suradnju s regularnim vlastima Sirije i miješanje u interne političke odnose samostalnih država. Nešto slično onome što su Amerikanci činili u Iraku, Afganistanu, Libiji, ‘sijajući demokraciju’.

 

Rusi su promptno odgovorili i naveli da je Rusija član OPCW-a i samim time je prva uništila kemijsko oružje. I žestoko optužili Amerikance i Saudijce da od početka podupiru ISIL, naoružavanjem i logistikom. Ako SAD napadne Siriju analitičari smatraju da je najrealnija opcija usmjereno bombardiranje Assadovih položaja dok je najgora opcija napad na Damask gdje bi u tom kolopletu kolateralne žrtve bili Rusi. A to bi otvorilo pravi vojni sukob. Za komentar smo pitali Orsata Juraja Spajića, dobrog poznavaoca situacije i čovjeka koji je nedavno bio u ratom pogođenoj Siriji.

 

‘Već stoti navodni napad kemijskim oružjem od strane sirijske vojske nije ništa drugo nego propagandna tehnika trulog Zapada i njegove imperijalno-propagandne mašinerije. Trebamo se zapitati kako to da je napad uvijek navodno počinjen kada sirijska vojska sa svojim saveznicima pobjeđuje na terenu, a nikad nismo čuli o kemijskim napadima kada je gubila. Takve lažne optužbe su očajan čin imperijalnog gubitnika koji pokušava na sve gnjusne načine pridobiti pristanak javnosti na takozvanu humanitarnu intervenciju dok zapravo takve optužbe o napadu su samo školski primjer lažnih vijesti, to jest fake news.’ Ovakve i slične stavove imaju analitičari i mediji izvan utjecaja američkih ‘mainstream’ kanala i agencija, a zanimljivo – niti jedan od medija koje financira bin Salman nije objavio drugu stranu priče i mogućnosti. Je li propaganda u pitanju i hoćemo li skoro vidjeti američki desant na Siriju, vrijeme će vrlo skoro pokazati.

 

student financial help center