'Nema govora o ksenofobiji i fašizmu': Izrael odbio primanje imigranata

Napisao  Pročitano 908 puta

Iako je sve već bilo načelno dogovoreno i spremno za realizaciju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu u posljednji je tren odbio osigurati legalni status za 16 250 afričkih imigranata, prenosi RT.

 

 

Netanyahu se odlučio na suspenziju dogovora s UN-ovom Agencijom za izbjeglice (UNHCR) po kojem su trebali zbrinuti navedeni kontingent afričkih imigranata kroz narednih pet godina, prije nego isti budu relocirani u razne države Zapada kroz tri faze. Međunarodna zajednica je šokirana pošto je model praktički prekopirano preseljenje židova tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, zbog čega se smatralo da će Izrael biti posebno senzibilan tijekom realizacije.

 

Kao argument odbijanja dogovora izraelski premijer navodi ‘nemogućnost razgovora s onima na koje se sporazum odnosi’. “U međuvremenu, suspendiram implementaciju sporazuma i nakon što se sastanem s predstavnicima – nanovo ću pregledati i izmijeniti sam sporazum”, naveo je Netanyahu na Facebooku. Pravi razlog je nevoljkost žitelja južnog Tel Aviva prema ugošćavanju Afrikanaca, argument koji bi nedvojbeno u EU bio razmatran kao ‘rasizam’ ili ‘ksenofobija’. No, europske države i UN nisu imale hrabrosti za isto prozvati Izrael već mudro šute tijekom razvoja situacije.

 

Izraelski premijer mogao bi zahtjevati da razvijene države prime isti ili veći broj imigranata, a špekulira se da će i sama lokacija biti promijenjena – kao rješenje se navode kibuci. Ovo je tijekom provedbe postalo i kapitalno političko pitanje pošto su se i ministri pobunili na plan, smatrajući da je ovo ‘savršen poligon za infiltratore’. U Izraelu se trenutno nalazi 39 000 Afrikanaca iz Sudana, Eritreje i Etiopije – među kojima su pretežno židovi, a legalan status nema oko 6.500 ljudi koji očekuju deportaciju.

student financial help center