Američki mediji u misiji rebrendiranja saudijskog princa bin Salmana

Napisao  Pročitano 969 puta

Kontroverzni saudijski princ Mohammed bin Salman uz pomoć američkih 'think-tank' grupacija na turneji po SAD-u aktivno skuplja političke bodove.

 

 

U posljednjoj šihti princ polako prelazi granice dobrog ukusa. Nakon što je nahvalio državu Izrael, posvetio se ‘trokutu zla’ u kojem se po njegovom mišljenju nalaze Iran, Muslimansko bratstvo i skupine za koje se sumnja da ih je upravo on i stvorio i financirao, poput Al-Qaede ili ISIL-a. To Amerikancima ne smeta, pošto propagandni kanali tumače da nema pravih dokaza koji povezuju 9/11 sa Saudijskom Arabijom unatoč tomu što je petnaest samoubojica u tom napadu nosilo njihove putovnice, koje su čudom preživjele tisuće stupnjeva zgarišta građevnih blokova i zrakoplova.

 

“Pored iranskog vrhovnog vođe, Hitler izgleda dobro. Hitler nikad nije htio napraviti ono što njihov vođa želi. On je samo htio pokoriti Europu dok ovi žele pokoriti čitav svijet”. Ni voditelj razgovora Jeffrey Goldberg iz The Atlantic nije bio ništa manje kontroverzan kada je na opasku o Izraelu zaključio da su ‘Saudijci upravo poput mnogih Arapa umorni od Palestinaca’, i to kao argument zašto nije osudio ubojstvo 18 Palestinaca. On Salmana smatra ‘ključnom figurom za promjene na Bliskom istoku’. “Saudijska Arabija samo želi pomoći narodu Jemena” dodaje princ i opovrgava da je u pitanju bilo kakav pokolj, masakr ili desant.

 

“Sloboda govora? Postoje tri linije koje se ne smiju prelaziti u Saudijskoj Arabiji. Nema difamacije Islama. Možete kritizirati, ali samo institucije, ne i osobe – to je naša kultura. I sve što uđe u sferu nacionalne sigurnosti na našem je radaru. Drugi pak žele da ljudi imaju slobodu činiti što požele”. Novinar je odustao od pitanja o korupciji, totalitarizmu i Jemenu, no princ je čudom inzistirao. “Da nije bilo apsolutne monarhije, ne bi bilo ni SAD-a!” Dodao je da pri tome misli na podršku kralja Louisa XVI prema američkoj samostalnosti. Medijski cirkus će se nastaviti narednih tjedana, a milijuni polako slijeću u džepove novinara.

student financial help center