Teyuna: Izgubljeni Grad Kolumbije i novi 'El Dorado' arheologije

Napisao  Pročitano 1211 puta

Ciudad Perdida iliti Izgubljeni Grad arheološko je nalazište u kolumbijskoj Sierra Nevadi, a kako prethodi nastanku Machu Picchua mnogi ga smatraju velikom enigmom Južne Amerike.Poznat i kao Teyuna i Buritaca otkriven je 1972. tijekom neumornih potraga za El Doradom. Tek je četiri godine zaštićen, nakon što je ruta crnog tržišta umjetninama prekinuta i lociran njezin izvor. Tako je sasvim moguće da su se neki vrijedni dokazi i dokumenti već rasprodali. Kasnije je otkriveno i da su nalazište poznavali i redovno održavali narodi plemena Arhuaco, Kogui i Wiwasi.

Smatra se da je grad prije španjolske invazije brojao do 8000 žitelja. Danas pronalazimo čak 169 platoa, nepreglednu mrežu cesta i trgova za koje nije otkriven razlog izgradnje, te vrlo nepristupačan teren uz 1200 stuba kroz gustu džunglu. Jedno vrijeme vlada Kolumbije imala je probleme s paravojnim milicijama, no u ovom trenutku nisu zabilježeni turistički problemi i riječ je o prilično popularnoj destinaciji za entuzijaste uz čak 75 kilometara hodanja po teškom terenu.

I sad dolazimo do temelja za daljnja istraživanja. Kako je otkriveno tek 10% lokaliteta (200 nastambi u radijusu od 300 četvornih metara) ovo je istinski 'El Dorado' za arheologe. Paradigma o datumu izgradnje (oko 800. god.) nije u potpunosti dokazana, nitko ne zna što se sve krije ispod vegetacije, a jedini koji donekle guraju iskopavanja su turisti čiji broj doslovno tjera kolumbijske organe na akciju. Stoga ne čudi da je Ciudad Perdida uvršten u sedam neotkrivenih svjetskih čuda i mnogi arheolozi, profesionalci i amateri, upravo sjever Kolumbije označavaju kao ultimativnu destinaciju naredne godine. Sve je veći broj turista i motivacija u krajnjem slučaju može biti i novac. A mi ćemo pratiti sve nove informacije o lokalitetu...

 

student financial help center