Arktička civilizacija: Mumije nepoznatog naroda otkrivene u polarnom pojasu

Napisao  Pročitano 2810 puta

Priče o arktičkoj civilizaciji nisu nove, a možebitni dokazi za takve tvrdnje dolaze iz sibirskog okruga Yamalo-Nenets gdje su pronađene dvije mumije zasad nepoznatog naroda, prenosi portal Znanost.Pokojnici su umotani u debelo krzno i koru drveta, a oboje su prekriveni bakrenim pločama. Riječ je o odraslom čovjeku i bebi. Dobroj očuvanosti je kumovao ledeni pokrov. Arheolozi nisu u potpunosti istražili tijela zbog bojazni da bi ih se u kontaktu s povišenom temperaturom moglo oštetiti.

Nalazište se nalazi blizu Salekharda, grada u polarnom krugu kojem prosječna temperatura ne prelazi -5 stupnjeva Celzija. Nije poznato koliko su tijela stara ni kojoj civilizaciji pripadaju, a skupina istraživača je bez previše dokaza zaključila da je riječ o 13. stoljeću pošto su ranije pronašli 47 grobnica na nalazištu Zeleny Jar.

Ono što je i dalje enigma su brončane zdjele i sličnosti pri ukopu koje podsjećaju na one iz Irana, odnosno Perzije. Kako lokacije dijeli preko šest tisuća kilometara nije poznato kako su došle u kontakt...

student financial help center