Egipatski Serapeum: Tko je i kako izradio gigantske kutije od stotinu tona?

Napisao  Pročitano 3843 puta

Uz Veliku Piramidu još jedno od najintrigantnijih mjesta u Egiptu, koje egiptolozi ne mogu logično objasniti. Serapeum koji se nalazi u području poznatom kao Saqqara udaljenom oko 6 kilometara od Velike Piramide.August Mariett pronašao je to mjesto 1850. godine zajedno s tunelima unutar tog kompleksa. Tu se nalazi 25 kutija/sanduka (dugačke 4 m, široke 2,30 m, visoke 3,30 m) unutar Serapeum labirinta. Svaka kutija u prosjeku teži 80 tona, s poklopcem od 30 tona. Većina poklopaca je izrezana iz istog komada kamena kao i sama kutija.

Ideja da su dinastički Egipćani to stvorili kao lijesove bikovima postaje smiješna kad znamo da oni nisu imali tehnologiju da naprave nešto slično. Žalosno je da su mnogi koristili eksploziv da otvore neke od tih velikih primjera izgubljene drevne visoke tehnologije i to uz pretpostavku da će pronaći vrijedne sadržaje. Međutim, svaka otvorena pokazuje da nema bikova, ni blaga. Njihova stvarna funkcija je još uvijek tajna.

ČLANAK PRENESEN S PIRAMIDE SUNCA

Mnoge od kutija/sanduka izrađene su od vrlo tvrdog granita iz Asuana, koji je udaljen oko 930 kilometara, a drugi sanduci napravljeni su od diorita, tvrđi i s još udaljenijih kamenoloma.

Kako su dinastički Egipćani mogli obrađivati takve ogromne blokove i prevesti ih s takvih udaljenosti? Egiptolozi ne daju adekvatna objašnjenja osim onih bajkovitih.

Razina obrade površina i točnosti je zapanjujuća kada znamo da su odstupanja od jednog milimetra na 25 metara, što je danas jedino moguće s laserom a ne nekakvim špagicama i prutićima. To nam pokazuje i dokazuje nemoguću misiju za dinastičke Egipćane i njihove bakrene alate. Grubo urezani natpisi pronađeni na nekima od kutija-sanduka očito pokazuju da nisu napravljeni od ruku onih koji su ih izvorno stvorili, ali većina egiptologa inzistirati na tome da su oboje učinile iste ruke majstora.

Dakle, možemo samo zaključiti da su Serapeum kutije-sanduci daleko stariji od dinastičkih Egipćana, i napravljene su od civilizacije-kulture s tehnologijom naprednom kao da je iz 21. stoljeća. Mariett u svojim djelomičnim zapisima spominje da je nakon korištenja eksploziva kako bi prošao kroz veliku stijenu koja je blokirala ulaz u prvu galeriju Serapeuma u ruševinama pronašao mumiju sa zlatnim maskom ljudskih obilježja. I gle, opet postoji sumnja. Zašto? Jednostavno jer je ta dotična mumija nestala. Kao i obično, stvarno značajni artefakti ne mogu se pronaći. Još više jer su i Marietteova detaljna izvješća o Serapeumu također nestala...

student financial help center