Maroko: Otkriveni ostaci suvremenog čovjeka starog 300.000 godina

Napisao  Pročitano 3424 puta

Fosili iz Maroka, stariji otprilike 100.000 godina od svih nalaza do sada, predstavljaju najstarije poznate ostatke Homo sapiensa te u potpunosti mijenjaju priču o porijeklu čovječanstva sugerirajući da se naša vrsta razvila na više mjesta diljem afričkog kontinenta.

 

 

Još 1961. rudari su u Maroku iskopali nekoliko komada lubanje na mjestu pod nazivom Jebel Irhoud. Koristeći jednostavnu tehniku, istraživači su tada procijenili da su ostatci stari 40.000 godina no 1980-ih paleoantropolog Jean-Jacques Hublin ponovno je pregledao nalaze te je ustanovio da zubi imaju neke sličnosti s onima živih ljudi, ali se oblik činio čudno primitivan, što nije imalo smisla.

 

Od 2004., dr. Hublin i njegovi kolege radili su na daljnjem istraživanju pri čemu su našli još fosila kao i oruđa. Na čelu s Institutom Max Planck za evolucijsku antropologiju i Marokanskim nacionalnim institutom za arheologiju i baštinu, međunarodni tim znanstvenika primijenio je naprednu tehnologiju na novim materijalima i ranijim nalazima kako bi se razvila jasnija slika povijesti. Koristeći se metodom termoluminiscencije i elektronskom rezonancijom izračunali su starost nalaza te su procijenili da su fosili stari oko 300.000 godina.

 

Ova spoznaja mijenja dosadašnje stajalište povijesti o starosti naše vrste, a osim toga i samu lokaciju, jer se do sada smatralo da su svi moderni ljudi potekli s istoka Afrike no čini se da su se raširili i po drugim dijelovima ovog kontinenta. Zanimljiva je i činjenica da pronađeno oruđe izgleda vrlo slično onome s Bliskog istoka ili Europe, što znači da je moguće da se radilo o nekom obliku kulturne razmjene, odnosno tehnološkom prijenosu između različitih ljudskih skupina.

 

Pronalaženje više fosila i sakupljanje točnijih datuma iz postojećih nalaza će bez sumnje pomoći u ispunjavanju nedoumica o našoj povijesti.

 

Izvori: Science Alert, The NY Times

student financial help center