Chinchorro civilizacija: U Čileu analizirane najstarije svjetske mumije

Napisao  Pročitano 2071 puta

Nakon što su znanstvenici u Čileu pronašli mumije stare preko sedam tisuća godina, istraživanja oko nalazišta ne prestaju intrigirati javnost.Civilizacija Chinchorro mumificirala je tijela zasad pronađenih petnaest mumija djece i nerođenih beba, a CT u Santiagu trenutno služi kao skener. S obzirom na poveliki broj digitalnih skenova i fotografija znanstvenici na čelu s radiologom Marcelom Galvezom približavaju se rekonstrukciji lica i mišića mumija što će znatno olakšati istraživanje.

Ključna enigma je jesu li starosjedioci bili nalik kasnijim mezoameričkim Indijancima ili je riječ o stanovništvu koje je možda i autohtonije. Na temelju DNK znanstveni tim spoznat će i njihov način života, prehrane i lova. Ključno je navesti da je ovdje riječ o najstarijim mumijama na svijetu, preko 2000 godina starijim od najranijih egipatskih. Zanimljivo je da je proces mumificiranja gotovo isti - rekonstruirano tijelo bez kože i mišića oko skeleta pomoću drveta, biljki i gline, te ponovno šivanje kože uz postavljanje maske.

U proteklih stotinu godina otkriveno je 180 mumija ove civilizacije, i to na otvorenom pošto Chinchorri najvjerojatnije nisu gradili strukture ili piramide. U prijevodu, izuzev mumija ne postoje nikakvi drugi tragovi ove iščezle civilizacije...

 

student financial help center